Wat gebeurd er als een EPIRB wordt geactiveerd?

Zie: http://sailing-angelique.com/pages/stories/index.nl.php?storyid=139

 

Hoe zit het met de registratie van EPIRBs en PLBs?

Voor Nederland: Agentschap Telecom, 050-5877444, info@agentschaptelecom.nl

Voor Belgie: BIPT, 02-2268856, elt.registration@mobilit.fgov.be

 

Wat is een MMSI nummer?

Het MMSI-nummer (Maritieme Mobile Service Identiteit-nummer) is een uniek getal van negen cijfers dat een radiostation of groep van stations identificeert. Bij het uitzenden van een DSC-boodschap wordt het MMSI-nummer automatisch meegezonden. Het is een doelmatig middel om opsporings- en reddingsacties (Search and Rescue) snel van start te laten gaan. Men kan tevens boodschappen adresseren aan stations door middel van hun MMSI-nummer. Het MMSI-nummer heeft een standaardformaat (zoals een telefoonnummer) en geeft informatie over het stationstype, het land van registratie en de identiteit van het schip. In België houdt het BIPT deze database bij, in Nederland is dit het Agentschap Telecom.

MMSI is een deel van het GMDSS (Global Maritime Distress and Safety System). Het MMSI-nummer is vergelijkbaar met ATIS. In principe was ATIS voor binnenvaart en MMSI voor de zeevaart. Maar met de komst van Inland-AIS zal het MMSI-nummer ook worden gebruikt in de binnenvaart.

Een MMSI bestaat uit een 9-cijferig nummer. De in Nederland uitgegeven nummers beginnen met 244, 245 en 246. Een schip is herkenbaar aan een MMSI zonder voorloopnullen (bijv. 244999999), een groep aan één voorloopnul (bijv. 024499999) en een walstation aan twee voorloopnullen (bijv. 002449999).

 

Hoe kom ik aan een MMSI-nummer?

U kunt bij Agentschap Telecom een MMSI-nummer aanvragen door uw melding in het gebruikersregister te wijzigen. De procedure hiervoor is als volgt:

  • log in bij het frequentiegebruiksregister;
  • geef aan om welk vaartuig het gaat door het betreffende registratienummer aan te klikken;
  • kies voor de optie ‘gegevens wijzigen’ onder in het scherm;
  • zet een vinkje naast de optie ‘MMSI’;
  • klik op ‘ga verder’ tot de optie ‘verzenden’ verschijnt;
  • rond de registratie af door op ‘verzenden’ te klikken.

Hierna maakt het systeem een MMSI-nummer aan. Dit nummer kunt u na ongeveer een kwartier terugvinden als u via ‘mijn gegevens’ opnieuw het registratienummer aanklikt. Binnen tien werkdagen krijgt u het nieuwe registratiebewijs per post toegestuurd.

 

Wordt het MMSI nummer ingeprogrammeerd?

Wij programmeren uw MMSI nummer gratis in uw EPIRB voor levering. U dient bij aanschaf van een EPIRB uw MMSI nummer op te geven bij aanmelding op onze website.

 

Ik heb een tweedehands EPIRB gekocht. Kan ik deze van een nieuwe batterij laten voorzien en een nieuw MMSI nummer laten inprogrammeren?

Zie:

http://www.noodbakens.nl/index.php?id_category=44&controller=category

http://www.noodbakens.nl/index.php?id_category=49&controller=category